Tölts egy napot Róma kevésbé ismert részein! Kortárs művészettől a helyiek hétköznapjaiig

2019-02-12 18:56

Colosseum, Trevi-kút, Szent Péter Bazilika? Ugyan!

Mivel Róma a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, lényegében egyenlővé vált bizonyos kihagyhatatlan látványosságok neveivel. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen ha ez ember ott van, nyilván nem fog a földet bámulva elsétálni a Colosseum mellett. Na de mi a helyzet Róma azon részeivel, amelyek nem feltétlen számítanak népszerűnek a turisták közt, pedig megvan a maguk sajátos különlegessége?

Bár Róma a köztudatban már-már egyet jelent az ókorral, most bemutatok pár olyan felfedezésre érdemes területet, amelyek a középkori Rómát, vagy épp ellenkezőleg, a 21. századi, pezsgő várost festik le előttünk!

 

Első megálló: A Trieste negyed lenyűgöző építészete és a Villa Torlonia

Elsőként irány Róma egyik leggazdagabb és legzöldebb kerülete, a Trieste! Ez a hely általában kívül esik a turisták megszokott útvonalán, már csak azért is, mert nem a központban található. De semmi vész, a Colosseumtól mindössze fél óra alatt oda lehet jutni tömegközlekedéssel. A Trieste kiinduló pontja lehet a Piazza Mincio, ahol a Fountain of Frogs is található. Ide akkor érdemes ellátogatni, ha szeretnéd látni, hol laknak a menő, tehetősebb helyiek és ha érdekel a különleges építészet. Itt aztán lehet gyönyörködni és irigykedni; nem tudom, mennyibe kerül itt egy házat venni, de lehet, hogy jobb is így. A műremeknek beillő paloták, pálmafák, és parkok mind megérnek egy sétát a környéken.

 

Építészeti remekek

 

Az egyik közeli park, a Villa Torlonia innen mindössze 10-15 perc séta alatt elérhető. A Villa Torlonia magába foglalja az egykor a Torlonia család tulajdonába tartozó hatalmas kertet és a rezidenciát, amit egyébként egy időben Mussolini is bérelt. Az itt található Casina delle Civette („Kis Baglyok Háza”) ma múzeumként működik, ahol üvegfestésű ablakok, mozaikok, stukkók és egyéb lenyűgöző dekorációk várnak. Nekem nagyon tetszett!

A Villa Torlonia park

A Casina delle Civette-ben

 

Innen körülbelül 35-40 perc tömegközlekedéssel a nap következő állomása, a Ponte Mazzini (busszal elérhető, de a Termini állomáson át kell szállni).

 

Második megálló: A Tiberis (Tevere) folyó menti kortárs falfestészet és a sziget 

A  Casina delle Civette után maradjunk még egy kicsit a művészetekenél! A Tiberis, vagy mai nevén Tevere folyó mentén haladva, a Ponte Mazzini és Ponte Sisto hidak között húzódó szakaszon valami egészen különlegesre lehetünk figyelmesek: a rakpart 550 méter hosszú szakaszára felfestve különféle alakokat és jeleneteket csodálhatunk meg. A képek, akárcsak a fal, főleg szürkék, és ennek oka, hogy a művész a természet segítségével alkotta őket. Ez azt jelenti, hogy az ábrák a falon húzódó kosz részleges eltávolításával jöttek létre. A harci jeleneteket és hősöket bemutató képek 2016 óta, William Kentridge-nek köszönhetően tekinthetők meg a rakparton.

 

Sajnos ezen a szakaszon pont nagyon halványak a figurák

 

Ami magát a hajó alakú szigetet illeti, a középkori Róma sűrűn lakott területe volt, melyet elsősorban a gyógyítással asszociáltak. A szigeten lévő Fatebenefratell nevű kórházat az 1500-as évek végén alapították, manapság pedig a Betegápoló Irgalmasrendhez tartozik. Szintén érdemes meglátogatni az itt található Szent Bertalan templomot is, mely a 10. században épült, de a 17. században részben újra kellett építeni az áradások miatt. 2000-ben II. János Pál pápa a 20. és 21. századi vértanúknak szentelte a templomot.

 

A Ponte Fabricious, a szigetre vezető egyik híd, ami Róma legidősebb hídja

 

Innen 5-10 perc gyaloglással átérhetsz a következő célponthoz, a Trastevere negyedhez.

 

Végállomás: A vibráló Trastevere negyed

A nap utolsó szakaszára térjünk vissza a középkorból a jelenbe! Itt megtapasztalhatod a rómaiak élénk mindennapjait. A keskeny, macskaköves utcákon szorosan egymás mellett helyezkednek el a legkülönfélébb vendéglők, szórakozóhelyek és művészeti szalonok. A pezsgő hangulat főleg az este leszálltával jelenik meg, amikor a helyiek elözönlik az utcákat, hogy bulizzanak, borozzanak, vagy meghallgassák az utcai előadóművészeket. Az eldugott kis üzletek, éttermek, lakások labirintusában bepillantást nyerhetsz abba, hogyan szórakoznak a lakosok, és ez remek helyszín a nap befejezésére.

 

Egy helyi kisvendéglőben kaptam ezt a tipikus előételt:

mozzarella, gomba, sonka, olívabogyó, fokhagymás pirítós és pizzaszerű kenyér

 

A Trastevere negyed (fotók: pixabay)