Ajánló

2019-01-15 15:55

(2019-07-15 21:42)

Ha Hollandia, akkor Amszterdam, Hága, Utrecht. De nem feltétlen! Bár a nagyvárosoknak is megvan a maga bája, ha valaki szeretné a kevésbé-turistás, igazi holland fílinges (kis)várost megtapasztalni, annak nem kell tovább keresgélnie.

Nijmegen a 170 ezer lakosával nem számít kifejezetten kisvárosnak ugyan, de nem is egy tömegtől hemzsegő metropolisz. Valahogy pont az arany középutat képviseli hangulatos belvárosával és zöld parkjaival, mindössze 10 kilométerre a német határtól. Mivel Nijmegen hivatalos imidzse 3 tulajdonságot foglal magába, most én is ezek mentén fogom bemutatni a legjobb helyeket.

 

(2019-02-12 18:56)

Colosseum, Trevi-kút, Szent Péter Bazilika? Ugyan!

Mivel Róma a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, lényegében egyenlővé vált bizonyos kihagyhatatlan látványosságok neveivel. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen ha ez ember ott van, nyilván nem fog a földet bámulva elsétálni a Colosseum mellett. Na de mi a helyzet Róma azon részeivel, amelyek nem feltétlen számítanak népszerűnek a turisták közt, pedig megvan a maguk sajátos különlegessége?

 

(2019-01-31 21:08)

A síelés számomra a tél szerves része, sőt, az egyetlen fénypontja az ünnepek mellett. A havat is csak két alkalommal tűröm meg évente; abban az egy hétben, amíg síelek, illetve Szenteste. A síelés télen ugyanúgy feltölt, mint a tenger nyáron, már amikor összejön. Persze, a síelésnek is akadnak olyan részei, amiket rühellek, például, hogy hideg van és hogy nehéz cipelni a sílécet ötszáz réteg ruhában; szoktuk is mondani, hogy az a legjobb a síelésben, amikor a nap végén levesszük a síbakancsot. Ezek az apró frusztrációk azonban eltörpülnek az élmény mellett.

 

(2019-01-18 20:44)

Mit tudsz Leicesterről? Azon kívül, hogy a város focicsapata mindenki meglepetésére megnyerte a Premier League bajnokságot 2016-ban, és azon kívül, hogy nehéz kiejteni a nevét. (Ismétlés a tudás anyja: a szó közepét elnyelik, így lesz belőle Le’ster). Én is alig tudtam róla valamit, mikor évekkel ezelőtt kiköltöztem oda tanulni, de azóta változott a helyzet. Mindig szívesen beszélek róla másoknak, mert bár nem egy turista mágnes városról van szó, szerintem több figyelmet érdemel. 

(2019-01-14 19:41)

Habár Belgium ékszerdoboza hivatalosan Brügge, most egy olyan városról lesz szó, ami szerintem joggal pályázhatna erre a címre. Persze, Brügge is gyönyörű, de ha úgy szeretnéd megtapasztalni a festői Németalföldet, hogy közben nem tapos agyon a tömeg, akkor irány Gent. Hangulatos óvárosában minden van, ami a flamand fílinghez kell: kanálisok, barna téglás egyenházak, hidak, kis utcák és a macskaköves téren sörözgető nép (főleg egyetemisták, mivel egyetemvárosról van szó.) Én a személyes kötődésem miatt már számtalanszor jártam Gentben, mégsem tudok ráunni. Összefoglalom, mit is érdemes megnézni/csinálni!